3 kroki do udanego podwieczorku z przyjaciółkami

bri160513
Podwieczorek z przyjaciółkami to dobry pomysł na oderwanie się od codziennych obowiązków, a także okazja na wykazanie się pomysłowością, poczuciem stylu i smaku. Dowiedz się, jak zadziwić swoje przyjaciółki i zorganizować spotkanie, które zapamiętają na długo!

1. Postaw na pastelowy total look
Subtelna stylizacja stołu przywiedzie na myśl wiosenny klimat i zaimponuje przyjaciółkom. Pastelowe kolory świetnie wpisują się w aktualne trendy i dobrze zagrają z kolorami napojów, potraw i dekoracji. Na stole połóż obrus lub serwetę w jasnych barwach. Wybierz nowoczesną zastawę, np. przezroczystą lub utrzymaną w bieli. Udekoruj stół świeżymi, wiosennymi kwiatami. Ciasteczka czy inne drobne przekąski serwuj na ciekawej paterze. Szczególnie atrakcyjnie będą się na niej prezentowały modne, kolorowe makaroniki.

 

2. Zaserwuj pyszne napoje

Zadbaj o to, aby dzbanek ze świeżą wodą stał w pobliżu gości. Łatwo i szybko możesz przyrządzić smaczną i zdrową wodę smakową. Sposobów na jej urozmaicenie jest bez liku! Podawaj ją, np. z plastrami cytryny, listkami mięty, z dodatkiem kawałków grejpfruta, z plastrami świeżego ogórka lub z limonką, ananasem i miodem. Do przygotowania napojów wykorzystaj świeżą wodę filtrowaną, która nie zakłóci smaku ulubionych dodatków smakowych. Filtruj wodę w dzbanku z edycji limitowanej BRITA Marella Pastel, którego pastelowy odcień dodatkowo podkreśli stylistykę Twojego przyjęcia.

3. Zadbaj o niestandardowe menu

Zdecydowana większość kobiet preferuje niskokaloryczne jedzenie, dlatego z myślą o podwieczorkowym menu postaw na lekkostrawne przystawki.  Na podwieczorek z przyjaciółkami dobrze sprawdzą się łagodne w smaku i efektowne dania, które jednocześnie nie sprawią Ci większej trudności w przygotowaniu. Do smakowitych napojów na bazie filtrowanej wody odpowiednie będą np. lekka zupa lub dietetyczna warzywna tarta.

Krem z kalarepy

bri1605131

• 1 litr bulionu na bazie wody filtrowanej
• 3 kalarepy,
• 1 marchewka
• pół pietruszki
• mały kawałek selera
• sól i pieprz do smaku,
• łyżka śmietany
• łyżka posiekanej natki
• szklanka grzanek z jasnego pieczywa

Umyć i obrać warzywa, pokroić w kostkę, zalać bulionem i ugotować do miękkości. Po ostygnięciu zmiksować, w razie zbyt gęstej konsystencji dolać jeszcze trochę wody filtrowanej. Doprawić do smaku, dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zupy. Serwować z grzankami i posiekaną natką.

Dietetyczna tarta warzywna

bri16051322

• 2 duże marchewki
• 2 cukinie
• cebula
• 250 g chudego twarogu
• 2 jajka
• 100 ml jogurtu
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• sól i pieprz

Jako bazę tarty można wykorzystać gotowe ciasto kruche lub francuskie. Do dużej miski włożyć osolone, pokrojone w plastry marchewki i cukinie, dodać posiekaną cebulę. W osobnym naczyniu połączyć jajka z twarogiem, jogurtem i przyprawami. W kolejnym kroku wymieszać zawartość obu mis i wyłożyć na spód z ciasta. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

bri16051323