Aromatyczna świąteczna zupa piernikowa – moczka. Słodka śląska tradycja pysznych świątecznych przysmaków
Zupa z piernika, zwana także moczką to tradycyjne danie śląskie podawane w wigilijny wieczór. Jest pyszna, aromatyczna, bogata, pełna bakaliowych niespodzianek, a do tego słodka i sycąca, więc śmiało można traktować ją jako wspaniały świąteczny deser.
Potrzebne składniki:
200 g suszonych śliwek
400 g rodzynek
200 g daktyli
200 g orzechów laskowych
200 g migdałów
250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową
3 duże łyżki miodu
Szczypta chilli i cynamonu
Pomarańcza
2-3 litry wody
Przygotowanie:
Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!
Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.