Jogurt naturalny na śniadanie – sprawdź, z czym go serwować!

Po całej nocy potrzebujemy solidnej porcji energii i składników odżywczych. Śniadanie ma ogromny wpływ na wydolność psychofizyczną organizmu przez pierwszą część dnia – niezależnie od tego, czy pracujemy fizycznie, czy umysłowo. Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, jednak co tak naprawdę to oznacza? I dlaczego jogurt naturalny jest doskonałą propozycją na śniadanie?

Jak jogurt naturalny wpływa na organizm?

Po jogurt naturalny powinniśmy sięgać codziennie, nie tylko ze względu na jego pyszny smak lecz także wartości odżywcze. Jakie składniki kryją się w jogurcie? Przede wszystkim żywe kultury bakterii. Pomagają one wzmocnić naszą odporność i mają niezwykle pozytywny wpływ na układ pokarmowy: wspomagają trawienie i pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach. Spożywając jogurt naturalny na śniadanie, zaspokajamy 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. W jogurcie znajdziemy również magnez oraz witaminy z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Z czym najlepiej łączyć jogurt naturalny, aby uzyskać smaczne i pożywne śniadanie?

Jogurt naturalny na śniadanie – sprawdzone przepisy

Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale także sycące. Każdego dnia możemy przygotować tak naprawdę inny posiłek z wykorzystaniem jogurtu naturalnego – zarówno dla miłośników słodkich, jak i wytrawnych potraw. Jogurt naturalny na śniadanie to też doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie. Jeśli chcemy uzyskać pełnowartościowy posiłek, możemy połączyć jogurt np. z tuńczykiem, awokado lub jajkami, tworząc pyszną pastę na kanapki, lub spróbować wersji na słodko z owocami i odrobiną miodu. Poniżej kilka pysznych propozycji!

Kolorowa owsianka z owocami

Pierwsza propozycja jest doskonałym rozwiązaniem dla miłośników słodkich śniadań. Owies zwiększa uczucie sytości i daje energię na kolejne kilka godzin. Jak przygotować owsiankę z owocami? Będziemy potrzebować następujących składników:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ulubione owoce np. borówki, banan, maliny,
  • orzechy lub pestki słonecznika.

Płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją. Następnie dodajemy owoce i orzechy, mieszamy wszystko i gotowe! To idealna propozycja dla osób, które nie mają rano zbyt wiele czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Wersja ekspresowa dla wyjątkowo zabieganych: namaczamy płatki owsiane w wodzie dzień wcześniej, a rano dodajemy pozostałe składniki.

Kanapki z pastą z awokado

Awokado jest niezwykle smacznym i uniwersalnym owocem, znakomicie nadaje się do przygotowania różnych past na kanapki. Oto nasza propozycja!

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól,
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa.

Wydrążamy łyżką miąższ z awokado i przekładamy do miski. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz pokrojone w kosteczkę jajka. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy przyprawami do smaku. Pastę nakładamy na kanapki i zjadamy ze smakiem!

Omlet na jogurcie

Omlet to kolejna propozycja na pyszne i wysokoenergetyczne śniadanie. Można go przygotować zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W tym przepisie połączymy go z owocami. Będziemy potrzebować następujących składników:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • owoce, np. maliny, 1/2 banana, garść truskawek,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego.

Zaczynamy od wymieszania jajka z mąką i jogurtem naturalnym do uzyskania jednolitej konsystencji. Warto wykorzystać gęsty jogurt naturalny, dzięki któremu masa będzie bardziej zwarta np. Jogurt naturalny Gęsty Bakoma. Po połączeniu wszystkich składników smażymy omlet na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Polewamy go z wierzchu jogurtem naturalnym z dodatkiem łyżeczki miodu oraz dekorujemy owocami.