Przygotowanie do urlopu, czyli jak mądrze wykonać kanapki na podróż

kanapka urlop1
Nieważne czy wyruszasz w daleką podróż, planujesz piknik lub wycieczkę po okolicy. Te kanapki wytrzymają każdą pogodę i wyzwania, jakie czekają je w Twoim plecaku. Rozmoczone i wymięte kanapki odeszły do lamusa! Przedstawiamy sposoby i przepisy na przygotowanie kanapek w podróż.

Planując aktywny wypoczynek, większość z nas prowiant na wyjazd pakuje dużo wcześniej. Czy słusznie? To czy przetrwają zależy od tego jak kanapki przygotujemy oraz w jaki sposób je spakujemy. Jedno jest pewne. Kanapki przygotowane w domu są zdrowsze od kalorycznych przekąsek, które można dostać w przypadkowych sklepach.

Hot or not?
Zanim zaczniemy pakowanie kanapek, zróbmy szybkie rozeznanie dotyczące podróży. Po pierwsze kluczowe znaczenie ma czas w jakim będziemy się przemieszczać. W tym warto również zaplanować wcześniej porę, kiedy będziemy spożywać kanapki. Następnie ważna jest temperatura w jakiej przyjdzie naszej kanapce przebywać. Jeśli wiesz, że to będzie gorący dzień, trzymaj się z dala od sałatek, jajek, majonezu i świeżych serów takich jak mozzarella pakowana w wodzie, ponieważ należą one do produktów bardzo łatwo psujących się. Najbezpieczniej jest zrezygnować z szybko psującej się wędliny. Warzywa takie jak pomidor i ogórek najlepiej zamiast wkładać do kanapki, włóż do pudełka próżniowego. Jeśli kanapki będą spożywane do dwóch godzin po przygotowaniu, możesz zaszaleć ze składnikami.

Proste sposoby na pakowanie
Niezawodny w pakowaniu kanapek jest papier śniadaniowy. Ochrania on pieczywo przed wysuszeniem oraz zachowuje świeżość kanapki. Podobną funkcję spełniają również torebki śniadaniowe. Dodatkowo tak spakowaną kanapkę włóż do foliowej torebki. Zwłaszcza jeżeli jej zawartość może z niej wypaść podczas wstrząsów. Wersją dla nowoczesnych podróżników są pudełka na drugie śniadanie albo lunchboxy. Niektóre
z nich posiadają dodatkowe przegródki, do których możesz wrzucić warzywa. Dzięki plastikowemu opakowaniu mamy pewność, że kanapka nie zostanie zgnieciona. Jeżeli lunchbox jest na tyle duży można do niego włożyć wkład termiczny i wówczas kanapki po kilku godzinach będą nadal smaczne i świeże.

Przepisy na kanapki:
1. Kanapka z pastą z młodej botwiny z ziarnami sezamu
Bułkę grahamkę posmarować margaryną, np. Śniadaniowa. Z chudego twarogu i młodej botwinki przygotować pastę (150 g botwinki - bulwy i liście + 200 g twarogu) doprawiając pieprzem i solą (najwyżej szczyptę) do smaku. Można dodać ząbek czosnku, pieprz cayenne i świeżo posiekaną pietruszkę. Gotową pastą posmarować kanapkę, dekorować prażonymi ziarnami sezamu (złotego lub czarnego).

kanapki urlop2

2. Kanapka z pieczoną wołowiną z dipem z avocado i orzeszkami ziemnymi
Plastry pieczonej wołowiny układać na orkiszowej bułce posmarowanej wcześniej margaryną Śniadaniowa. Wierzch uzupełniamy dipem z awokado (dojrzałe awokado rozgniecione widelcem z dodatkiem soku z cytryny i z czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Całość zwieńczamy orzeszkami ziemnymi, posiekanymi na mniejsze kawałki.
*Pieczona wołowina - kawałek 1 - 1,5 kg mięsa przed pieczeniem marynujemy w oleju rzepakowym z dodatkiem czosnku i majeranku, przyprawionym solą i pieprzem, ostrą papryką. Po kilku godzinach pieczemy w temperaturze 180 C ok. 40 min. Zostawiamy do wystudzenia, dopiero kroimy na plastry.

kanapki urlop3
3. Kanapka z jajecznicą z pieczonymi plastrami szynki parmeńskiej i ze szczypiorkiem
Przygotuj klasyczną jajecznicę z dwóch jaj. Bułkę kukurydzianą posmaruj margaryną Śniadaniowa, układaj na niej jajecznicę, oprósz ją posiekanym szczypiorkiem. W piekarniku upraż dwa plastry szynki parmeńskiej - aż będą chrupkością przypominały chipsy. Ułóż je na jajecznicy. Smacznego!

kanapki urlop6

4. Kanapka z pomidorem malinowym i z serem camembert z dodatkiem świeżej bazylii
Dwie kromki chleba gryczanego posmaruj margaryną Śniadaniowa. Pokrój w plasterki świeżego pomidora i ser camembert - ułóż je naprzemiennie na kanapce. Całość zwieńcz listkami świeżej bazylii.

kanapki urlop7