Szybkie ciasto pomarańczowe / Jagoda Jesion
Bardzo szybkie ciasto pomarańczowe na każdy dzień tygodnia! Nic tak nie poprawia nastroju, jak trochę kalorii, zapach ciasta w domu, smak ciepłej kawy i dobra książka w wiosenne, słoneczne popołudnie :)
Składniki
2 szklanki mąki, niepełna szklanka cukru, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 3 jajka, pół szklanki oleju, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniu i sody, szczypta soli, pół szklanki soku z pomarańczy, skórka starta z dwóch pomarańczy
lukier: 100g cukru pudru, odrobina soku z cytryny, 1/4 szklanki wrzątku, płatki migdałów, czekolady i skórka kandyzowana
Wykonanie
Otartą skórkę z pomarańczy, sok oraz cukier wymieszać w jednym garnuszku. W dużej misce ubić jajka, następnie dodać sok z pomarańczy i jogurt. Kolejno mąkę z proszkiem, sodą i solą oraz olej.
Mieszać, aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
Po wystudzeniu ciasto polać lukrem, który należy wykonać ucierając wrzątek z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Wierzch posypać migdałami i czekoladą.
Jagoda Jesion
Z zawodu – kosmetyczka, z zamiłowania – wizażystka, ale jednak pieczenie ciast to moja największa pasja, którą pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga o wypiekach „Mała Kawiarenka”.
Od niedawna interesują mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na: malakawiarenka.blogspot.com