Tarta z malinami i białą czekoladą / Mała Kawiarenka

jes1506224

Składniki:
ciasto: 2 szklanki mąki, 130g masła, 4 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli
masa: 200 ml kremówki 36%, 120 g białej czekolady, jajko, duża garść malin

Zimne masło pokroić w kosteczkę i połączyć z resztą składników, zagniatając pewnym ruchem. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie, schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na blachę. Piec w temperaturze 180°C aż do zarumienia (około 30-40 minut). Wyjąć, wystudzić.

jes1506225 jes1506226

Białą czekoladę w kawałkach roztapiamy w rondlu w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż masy się połączą. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie. Jajko roztrzepujemy i łączymy z masą.
Maliny wykładamy na wcześniej podpieczony spód ciasta. Zalewamy masą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na co najmniej pół godziny.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Podajmy również bitą śmietaną.


jesion2

Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.

Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/