Ciasto z truskawkami, galaretką i kremem na biszkopcie / Mała Kawiarenka

jes1506221

Składniki:

jes1506222

biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia

masa maślano-budyniowa: 250 ml mleka, 1/4 szklanki cukru, mały cukier wanilinowy, 1 żółtko, 1 pełna łyżka mąki pszennej, 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej, pół kostki masła

0,5 kg truskawek, 1,5 galaretki truskawkowej

Wykonanie:
Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec 25 minut w temperaturze 180°C.

jes1506223

Większą ilość mleka wlać do garnka i postawić na kuchenkę. Dodać cukier kryształ oraz cukier wanilinowy i doprowadzić do zagotowania. Do pozostałej części mleka dodać żółtko oraz obie mąki. Wymieszać tak, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka, stale mieszając. Gdy zgęstnieje, odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszysto. Dodawać po dwie łyżki budyniu, stale miksując i dodawać następną porcję. Gotową masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać. Włożyć do lodówki.

Truskawki umyć, obrać z szypułek i przekrowić na połówki. Wyłożyć na mase budyniową. Galaretkę przygotować według przepisu, ale dodatkowo, dla zgęstnienia, dodać jeszcze połowę drugiego opakowania (ilość wody ma być taka, jak w przygotowaniu jednej porcji, z jednego opakowania). Odstawić ją do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć, wylać na masę budyniowo-maślaną. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.


jesion2

Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.

Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/