Co do kawy? Upiecz kruche ciasto!

Kawa doskonale smakuje w towarzystwie słodkości. Jej aromat jest jeszcze bardziej wyjątkowy, gdy rolę słodkości pełnią nasze własne wypieki. Istnieje wiele przepisów na szybkie ciasta, które bez problemu przygotujemy nawet wtedy, gdy pieczenie nie jest naszą mocną stroną. Oto nasze ulubione propozycje!

Ciasto cytrynowe z cukinią

Proste ciasto najczęściej powstaje ze składników, które kojarzą nam się jednoznacznie z czymś słodkim. Poniższym przepisem udowadniamy, że nie zawsze musi tak być! Ciasto cytrynowe z cukinią to oryginalna propozycja, które charakteryzuje się wyjątkową lekkością. Do jego przygotowania będzie ci potrzebna mąka pszenna, proszek do pieczenia, starta skórka cytryny, maślanka, sok z cytryny, starta cukinia, olej roślinny, cukier, jajka oraz odrobina soli. Warto zrobić również lukier z cukru pudru i cytryny.

Zacznij od przesiania mąki. Dodaj do niej proszek do pieczenia i sól. Jajka zmiksuj wraz z olejem roślinnym w oddzielnym naczyniu, a następnie dodaj do nich cukier, sok i skórki z cytryny oraz maślankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Teraz połącz zawartość obu naczyń i umieść w keksówce z papierem do pieczenia. Ciasto cytrynowe z cukinią powinno piec się około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Tarta z dużą ilością dodatków tylko z pozoru jest pracochłonnym ciastem – z tym przepisem przekonasz się, jaka jest prosta w wykonaniu. Do przygotowania ciasta na tartę potrzebujesz 150 g mąki pszennej, 120 g masła, 50 g cukru i żółtek z 3 jaj. Z kolei krem zrobisz, wykorzystując Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 100 g masła, 1 łyżkę mąki pszennej i słoik konfitury wiśniowej.

Przygotowanie ciasta rozpocznij od rozpuszczenia masła. Gdy lekko się ostudzi, dodaj do niego mąkę, cukier i jajka, a następnie zagnieć na jednolitą masę i włóż do lodówki na pół godziny. Później rozwałkuj ciasto i ułóż w formie, doklejac brzegi. Ciasto powinno piec się przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie może zająć się kremem. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałą część mleka zagotuj wraz z masłem. Następnie połącz mleko z budyniem i energicznie mieszaj, dopóki nie zgęstnieje. Po ostudzeniu posmaruj tartę najpierw konfiturą, a potem przygotowanym kremem budyniowym i ozdób pysznymi jeżynami!

Ciasto kruche

Zdaniem wielu miłośników kawy, najbardziej pasuje do niej ciasto kruche. Aby je przygotować, potrzebujesz 300 g mąki krupczatki, 100 g cukru pudru, 200 g masła i żółtek z 3 jaj.

Do przesianej mąki dodaj cukier puder i masło, a następnie dokładnie posiekaj składniki nożem. Dodaj żółtka i połącz szybko wszystkie składniki. Uformuj z nich kulę i umieść w foliowym woreczku na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem przed umieszczeniem go w piekarniku. Pieczenie w temperaturze 180 stopni powinno trwać maksymalnie 20 minut. Pokrojone kruche ciasto świetnie sprawdza się w roli herbatników, jednak możesz wykorzystać je także jako spód innego wypieku!