Czym kierować się wybierając zdrową żywność?

Zdrowe odżywianie to temat, który jest zawsze aktualny. Prawidłowe żywienie w końcu nie tylko wpływa na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Robiąc zakupy, warto na chwilę zatrzymać się przy pułkach sklepowych. Czytanie etykiet to ważny nawyk, który wpływa na produkty, które znajdą się później na naszych talerzach. Należy więc skupić się zwłaszcza na żywności ekologicznej posiadającej stosowne certyfikaty.

Składy produktów

Żywność bio wyróżnia się na tle innych produktów prostym składem, który zawiera wyłącznie naturalne składniki. Podczas zakupów warto zweryfikować nie tylko zachęcające hasła reklamowe, ale również sam skład produktu. Im mniej składników znajduje się na liście, tym lepiej dla naszego zdrowia. Przykładowo kurczak ekologiczny w składzie ma jedynie 100% mięsa drobiowego. Nie powinno być tutaj miejsca na dodatki konserwujące, które wydłużają czas przydatności mięsa do spożycia.

Warto jednak pamiętać, że dodatek niektórych substancji nie zawsze skreśla dany produkt z listy jedzenia bio. Przykładowo nabiał ekologiczny może zawierać dodatek naturalnych kultur bakterii lub naturalnego wsadu owocowego, co pozytywnie wpływa na walory smakowe oraz zdrowotne.

Oznaczenia żywności

Moda na zdrowe jedzenie spowodowała, że producenci chętnie zaczęli wykorzystywać ją na etapie tworzenia etykiet. Żywność ekologiczna określana jest jako BIO lub EKO, często pojawia się na niej również określenie "zdrowa żywność” lub „slow food’. Dwa ostatnie hasła mogą być jednak chwytem marketingowym producenta i nie zawsze oznaczają, że trzymasz w rękach produkt ekologiczny.

W takim przypadku warto zweryfikować skład produktu i ocenić, czy rzeczywiście nie zawiera on sztucznych dodatków. Jednocześnie należy pamiętać, że istnieje mnóstwo zdrowych posiłków, których etykiety nie informują o tym bezpośrednio. Świetnym przykładem są płatki owsiane górskie lub jogurt grecki o prostym, naturalnym składzie.

Certyfikaty autentyczności

Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi zdrowa żywność powinna być oznaczona certyfikatem. Najczęściej spotykanym unijnym oznaczeniem jest tzw. euroliść, który łatwo rozpoznać. Grafika przedstawia gwiazdki symbolizujące Unię Europejską ułożone w kształcie liścia na zielonym tle. Taki symbol można znaleźć na wszystkich produktach organicznych pochodzących z krajów europejskich. Na opakowaniu nie może też zabraknąć nazwy firmy certyfikującej, która jest potwierdzeniem oryginalności produktu.

Polskie produkty spożywcze

Jeśli tylko istnieje taka możliwość, warto sięgać po produkty polskiego pochodzenia. Istnieje wiele powodów, dlaczego to najlepszy wybór. Przede wszystkim kupując lokalnie, otrzymujesz gwarancję, że produkt nie musiał pokonać do sklepu tysięcy kilometrów. To zwiększa prawdopodobieństwo, że trafisz na świeży towar, który nie został poddany działaniu konserwantów. Polskie produkty często są też zdecydowanie tańsze i przyjaźniejsze dla portfela.

Stawiając na rodzimą żywność, wspierasz też polskich przedsiębiorców i rolników, którzy zapewniają wiele miejsc pracy. Równie istotna jest ekologia. Mniej wymagający i krótszy transport zmniejsza ślad węglowy, co ma duże znaczenie dla dobra naszej planety.

Aby wybrać w sklepie polskie produkty, warto zapoznać się z ich etykietą. Kraj pochodzenia można sprawdzić nie tylko na podstawie informacji o miejscu produkcji, ale również sprawdzając kod kreskowy. Polskie produkty zaczynają się od liczby 590. Dodatkowo na rynku pojawiło się również wiele aplikacji mobilnych na smartfony, które wspierają codzienne wybory zakupowe. Dzięki nim możesz uzyskać wiele informacji na temat danego produktu.

Cena zdrowej żywności

Nie ulega wątpliwości, że produkcja żywności ekologicznej jest trudniejsza i bardziej wymagająca, co odbija się na cenach poszczególnych produktów. Sięgając po certyfikowaną żywność, warto jednak mieć na uwadze, że różnica kilku złotych często nie wyrządzi krzywdy domowemu budżetowi, a może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia.