Jak upiec pyszne pierniczki? Sprawdź!
Receptura pierniczków zmieniała się wraz z upływem lat, a podstawowe składniki zostały wzbogacone o dodatek lawendy, kardamonu i gałki muszkatołowej. Wypieki są tradycyjnym deserem popularnym w miastach hanzeatyckich. Polacy również są wielbicielami tych korzennych ciasteczek.
Przepis
Do przygotowania wyrobów będziesz potrzebować:
- 250 ml miodu płynnego,
- pięć łyżek masła,
- pół szklanki brązowego cukru,
- jajka,
- 300 gramów mąki,
- przyprawy do piernika,
- trzy łyżeczki kakao.
Jeśli chcesz, by Twoje ciastka były miękkie, skorzystaj z porad, dostępnych na stronie basiazsercem.pl. Kiedy przygotujesz już wszystkie składniki, dokładnie je wymieszaj, a następnie rozwałkuj masę tak, by miało ona grubość trzech mm. Wytnij pierniczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i włóż do niego przygotowaną formę. Ciastka piecz przez dziesięć minut.
Egzotyczna wariacja
Do przygotowania pierniczków z dodatkiem cytrusów będziesz potrzebować:
- 350 gramów mąki pszennej,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki miodu,
- łyżeczkę sody oczyszczonej,
- jajka,
- masła,
- 40 gramów przyprawy do pierników,
- 45 ml soku z pomarańczy.
Wymieszaj wszystkie składniki, a po zagnieceniu masy rozwałkuj ją i wykrój małe pierniczki. Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym włóż formę do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po upływie dziesięciu minut wyjmij pierniczki, a gdy ostygną, udekoruj je lukrem lub czekoladą. Ciastka możesz również posypać posiekanymi orzechami.
Pierniczki to doskonały deser, który uwielbiają dorośli i młodsi fani deserów. Ciastka warto przygotowywać z najbliższymi. Ich smak zostanie wówczas wzbogacony niezwykłymi wspomnieniami. Wspólne pieczenie pierniczków to rytuał, który obowiązuje w wielu domach jak świąteczna tradycja. Przygotuj zatem swoją wariację na temat ciastek. Mamy nadzieję, że nasze porady okażą się pomocne.