Ostrzeżenie
  • JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 599.

Lasagne ze szpinakiem w kremowym sosie / Delimamma

del150429
Gorąco polecam zarówno lasagne jak i cudny film "Malena"... zmysłowy, refleksyjny... sami zobaczcie!



Składniki dla 2-3 osób:

26.07-5

- Około 10 płatów makaronu lasagne (to zależy od wielkości blachy, którą używamy do przygotowania)
- 2 szklanki świeżego szpinaku, drobno poszatkowanego (tak naprawdę to zależy od naszych upodobań)
- 200 g sera ricotta
- 100 g sera mascarpone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Sos beszamelowy

Przygotowanie:

26.07-6

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy szpinak, delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokruszony ser ricotta oraz ser mascarpone. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Po przygotowaniu dodajemy go do masy szpinakowo-serowej, mieszamy.

Blachę delikatnie smarujemy oliwą i układamy w niej na przemian płaty makaronu oraz sos. Ostatnia warstwa to sos. Całość posypujemy startym parmezanem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Zapiekamy lasagne około 20-25 minut.

Smacznego!!


deli
Deli
– do 15.30 urzędniczka, wieczorami instruktorka fitness, 24 godziny na dobę blogerka.  
Pełna sprzeczności fanatyczka słodkości i aktywności fizycznej. Członek pierwszego w Polsce stowarzyszenia blogerów - Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna. Była tancerka nadal zafascynowana tańcem intensywnie zagłębiająca tajniki fotografii kulinarnej... A w przyszłości..... kto mnie tam wie ;)
Czytaj więcej na www.delimamma.pl