Najsłynniejsze szynki hiszpańskie, które trzeba znać

Kuchnia hiszpańska jest smaczna i aromatyczna. Kryje w sobie również wiele ciekawostek. Dwie najpopularniejsze szynki hiszpańskie to jamon iberico oraz jamon serrano. Są one często mylone, ale to dwa różne rodzaje mięsa. Czym się charakteryzują i co warto na ich temat wiedzieć?

Jamon serrano - wysokiej jakości szynka hiszpańska

Jamon serrano jest szynką wytwarzaną z mięsa świni białej hodowlanej. Jest to gatunek znany w całej Europie, także i Polsce. Szynki hiszpańskie serrano są znacznie tańsze od szynek iberico. Cieszą się też większą popularnością. Znaczenie ma tutaj nie tylko rasa świń, ale i sposób ich hodowli. Są one tuczone w standardowy sposób. Mimo to serrano to szybka lubiana i to nie tylko w Hiszpanii. Często podawana jest w formie tapas jako przekąska.

Sekret hiszpańskich szynek serrano tkwi w długim procesie ich dojrzewania. Na początku nogi i udźce świń są zasypywane solą na minimum 2 tygodnie. Potem ma miejsce weryfikacja ich jakości. Na koniec wędrują do specjalnych suszarni na co najmniej 9 miesięcy. Niektóre hiszpańskie szynki Serrano dostępne w sklepie Corrida dojrzewają znacznie dłużej. Na tej podstawie wyróżnia się szynki jamon bodega (dojrzewają 9-12 miesięcy), jamon reserva (dojrzewające 12-15 miesięcy) i jamon gran (dojrzewające ponad 15 miesięcy).

Wyjątkowe szynki hiszpańskie jamon iberico

Hiszpańskie szynki jamon iberico są bardzo cenione. Produkowane są z mięsa specjalnego gatunku półdzikich świń o czarnej kolorystyce. Ich dieta składa się przede wszystkim z kukurydzy, jęczmienia, ziół oraz żołędzi. Wypasane są one jedynie na wybranych pastwiskach w Andaluzji czy Salamance. To wpływa w dużej mierze na ich smak oraz wysoką cenę.

Wyróżnia się kilka rodzajów hiszpańskich szynek jamon iberico. Jamon de bellota jest odmianą najdroższą, która pochodzi z mięsa świń karmionych jedynie żołędziami. Jamon de cebo to szynka wytwarzana z mięsa świń jedzących żołędzie i zboże. Najtańsza odmiana to jamon de campo. Pochodzi ze świń żywionych zbożem.

Szynki hiszpańskie jamon serrano i jamon iberico - czym się różnią?

Jak już wspomniano szynki te produkowane są z mięsa różnych gatunków świń, które są też w nieco inny sposób karmione. Jednak w Hiszpanii często określenie jamon serrano jest używane także w odniesieniu do jamon iberico. Po prostu w ten sposób nazywa się szynkę bez wskazywania jej konkretnej odmiany. Warto o tym pamiętać podczas robienia zakupów.