Perfekcyjna kawa… z kapsułki, czyli sposób na espresso

Wyróżniony Perfekcyjna kawa… z kapsułki, czyli sposób na espresso
Espresso nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyk wśród kaw, bez którego praktycznie nie istnieje żaden inny kawowy napój. Jak przyrządzić espresso w najlepszy sposób? Poznaj kilka sposób na jego zaparzenie i wybierz najdogodniejszy dla siebie!

Kawa espresso

Kawa espresso powstaje w bardzo prosty sposób. Jest rezultatem zaparzenia zmielonych ziaren kawy. Pożądaną esencję smaku uzyskuje się dzięki niewielkiej porcji aromatycznego naparu. To błyskawiczna kawa, która powstaje przez ekspresowy przepływ wody przez ziarna. Co ciekawe, sama nazwa nie ma nic wspólnego z szybkim powstawaniem kawy. Włoski przymiotnik espressivo oznacza bowiem „wyrazisty”.

Jak powinno wyglądać espresso?

Nieważne, czy parzymy espresso sami w domu przy użyciu kawiarki lub ekspresu, czy też zamawiamy napój w lokalu. Kawa espresso powinna wyróżniać się kilkoma rzeczami.

Przede wszystkim ta kawa naprawdę jest niewielka. Prawdziwe espresso to zaledwie 25 ml gęstego naparu, dlatego zazwyczaj jest serwowane w niewielkiej filiżance o pojemności 70 ml. Dodatkowo do espresso konieczne jest podanie szklanki wody. Jej zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych w jamie ustnej, aby smak kawy mógł nas w pełni zachwycić. Powinniśmy czuć prawdziwą gorycz espresso i przy okazji podziwiać piękną brązową piankę (nazywaną cremą), która zbiera się na wierzchu napoju.

Wariacje kawy espresso

Najszybciej przyrządzimy kawę espresso za pomocą kapsułkowego ekspresu. Wystarczy, że włożymy kapsułkę NESCAFÉ® Dolce Gusto® do komory w urządzeniu i wybierzemy wielkość napoju. Już po 30 sekundach możemy cieszyć się pyszną kawą.

Pamiętajmy, że z takim ekspresem nie jesteśmy skazani tylko na klasyczne espresso! W ofercie Dolce Gusto® znajdziemy wiele ciekawych rodzajów kaw. Możemy wybierać spośród takich napojów jak: Ristretto Ardenza, Cortado czy Essenza Di Moka.