Ostrzeżenie
  • JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 599.

Tort Pavlova / Jagoda Jesion

jes1504291
W końcu, po wielu miesiącach zabierania się za niego, jest - tort Pavlova! Czekałam na świeże owoce i doczekałam się pierwszych truskawek. A mając zamrożonych kilka białek i zastanawiając się, jak je wykorzystać, przyszedł pomysł na zrobienie w końcu tego deseru.

Słodki, bardzo łatwy w wykonaniu i kolorowy. Zapachniało latem i majem! :)  Szczególnie polecam na takie okazje jak imprezy urodzinowe, grilla a nawet komunię.

Składniki

jes1504292

beza: 3 białka, szczypta soli, 175g drobnego cukru do wypieków
masa: 250g serka mascarpone, 4 łyżki mleka, cukier waniliowy, 250g kremówki 30%, 100g cukru
truskawki, kawałki czekolady do przybrania, sos malinowy

Wykonanie

jes1504293

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Powstałą pianę, wyłożyć delikatnie na dużą blachę tak, aby powstał z niej kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C na około 2,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i studzić bezę jeszcze przez godzinę w zamkniętym piekarniku.

Kremówkę ubić z cukrem. Serek mascarpone utrzeć z cukrem waniliowym i mlekiem. Ubitą wcześniej śmietanę połączyć delikatnie z serkiem.
Gotową masę wyłożyć na wystudzoną bezę.

Na wierzch poukładać truskawki (maliny, borówki!), oprószyć płatkami czekolady i polać sosem malinowym, który można wykonać z rozmrożonych malin zblendowanych z cukrem.


kawiarenkaJagoda Jesion
Z zawodu – kosmetyczka, z zamiłowania – wizażystka, ale jednak pieczenie ciast to moja największa pasja, którą pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga o wypiekach „Mała Kawiarenka”. 

Od niedawna interesują mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na: malakawiarenka.blogspot.com