Wino czerwone półsłodkie – co warto o nim wiedzieć?

Wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie – to cztery podstawowe smaki wina. Poszczególne trunki pasują do innych okazji i dodatków. Szacuje się, że około 40% produkcji światowego wina stanowią gatunki wytrawne. W Polsce jednak smak wytrawny i półwytrawny ustępuje bardziej delikatnym trunkom i najchętniej kupowane jest wino czerwone półsłodkie. Dowiedz się, czym się wyróżnia, jak sprawdzić jego smak, skąd pochodzi oraz jak je podawać.

Producenci najczęściej oznaczają butelki win półsłodkich jako „medium sweet” lub „semi sweet”. Jednak nie ma prawnego obowiązku wyraźnych oznaczeń, dlatego wiele zależy to od samego wytwórcy i dystrybutora. Jak poznać wino czerwone półsłodkie, gdy producent wyraźnie nie oznaczył tego na etykiecie? Można poszukać na butelce składu i ocenić informację o zawartości cukru w trunku. Wina półsłodkie mają od 13 do 45 gram cukru na litr. Półsłodkie wina musujące mają zaś od 32 do 50 gram cukru na litr.

Gdy kupujemy wino w specjalistycznej winiarki lub profesjonalnym sklepie z alkoholami świata, zawsze możemy skorzystać z pomocy doradcy klienta, który objaśni nam, które wina są półsłodkie oraz opowie o ich smaku. W supermarkecie musimy liczyć na wskazania na etykiecie lub sprawdzić zawartość cukru.

Czym wyróżniają się wina półsłodkie?

W Polsce wino czerwone półsłodkie cieszy się tak dużym zainteresowaniem przede wszystkim ze względu na swój uniwersalny smak. Nie jest ono ani zbyt kwaskowe, ani za słodkie, można je podać przy niemal każdej okazji. Takie trunki nie wymagają dużej znajomości bukietów czy aromatów, nie są zbyt skomplikowane, dlatego przypadają do gustu osobom, które nie są wybitnymi koneserami wina, ale po prostu poszukują smacznego alkoholu. Najczęściej zawierają one wiele owocowych akcentów, są dość lekkie. Wina wytrawne to zaś produkty bardziej kierowane w stronę koneserów, którzy lubią łączyć smaki, poszukują głębokich aromatów i bardziej skomplikowanych akcentów.
Wina półsłodkie swoją popularność zawdzięczają także niewygórowanej cenie. Z powodzeniem można kupić smaczny trunek (idealny do kolacji czy deseru) za mniej niż 50 zł. Butelka takiego wina to doskonały prezent na wiele okazji.

Skąd pochodzą wina półsłodkie?

Światowa produkcja win półsłodkich jest mniejsza niż wytrawnych. Jednak niemal w każdym regionie winiarskim produkuje się pewne ilości takich trunków. Z win półsłodkich słynie m.in. Gruzja. Najlepsze wino czerwone półsłodkie wyrabiane jest tutaj ze szczepu Saperavi. Smaczne gatunki produkowane są także we Włoszech, Hiszpanii, Francji, Portugalii.

Do czego pasują?

Wino półsłodkie jest delikatne i ma lekko owocowy posmak, dlatego doskonale sprawdza się solo. Dobrze pasuje również do deserów (ciast, lodów), świeżych owoców oraz delikatnych dań ze słodkimi składnikami.

www.faktoriawin.pl