Jak przygotować burgery na imprezę?

Wyróżniony Jak przygotować burgery na imprezę?
Na przestrzeni ostatnich PR burgerów mocno się zmienił. Kiedyś było to jedzenie gorszego sortu, ale dzięki wielu restauracjom, które stworzyły autorskie przepisy na tę przekąskę i ją mocno zmodyfikowały, stały się one jednym z ulubionych dań ludzi na całym świecie. Obecnie można jet znaleźć nie tylko w burgerowniach, ale nawet w wykwintnych restauracjach. Można je również przygotować samodzielnie w domu, na przykład na zbliżającą się imprezę, domówkę. Jak to zrobić?

Jakie kupić mięso?

Wybór właściwego mięsa jest fundamentem w przygotowywaniu idealnego burgera. Wołowina jest klasycznym wyborem do burgerów. Najlepsze są części z niewielką zawartością tłuszczu, takie jak łopatka czy kark. Mięso od zwierząt karmionych trawą często ma lepszy smak i wartość odżywczą. Optymalny stosunek mięsa do tłuszczu wynosi 80:20. Dlaczego? Otóż nadaje ono uformowanemu kotletowi soczystości i smaku, który później zniewala podniebienia smakoszy burgerów. Wybór zbyt chudego mięsa z reguły prowadzi do tego, że jest ono suche i twarde. Z kolei zbyt tłuste może być nawet gumowate i nie ma tylu walorów smakowych. 

Istotne znaczenie ma również świeżość mięsa wołowego. Najlepiej, aby wołowina pochodziła od renomowanych i sprawdzonych producentów, a na dodatek była mielona tuż przed przygotowaniem burgerów. Dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale także bezpieczniejsze dla zdrowia. Dlatego też nie można decydować się na mięso niewiadomego pochodzenia. Dostępne w Pasibus burgery Bydgoszcz to dania, które opierają się tylko i wyłącznie na świeżej wołowinie lub innym mięsie, co sprawia, że są one wręcz wyśmienite.

Jak zmielić i uformować burgery?

Mięso na burgery powinno się mielić samodzielnie za pomocą maszynki. Wystarczy ten proces przeprowadzić jeden raz. Kolejne mielenie mogłoby sprawić, że mięso stałoby się papką. Formowanie kotletów nie jest czymś wymagającym. Należy jednak pamiętać o tym, aby miały one przynajmniej 2,5 centymetra grubości, ponieważ podczas smażenia się obkurczą. Dodatkowo na ich środku można zrobić wgłębienie palcem, dzięki czemu zyskają podczas grillowania symetryczny kształt. 

Czym doprawić burgery

Tak naprawdę nie potrzeba nic specjalnego. Wystarczy sól i pieprz. Co istotne nie powinno się przypraw dodawać podczas formowania kotletów. W przeciwnym wypadku stracą one swoją strukturę burgera i nie będą już tak smaczne. Mięso powinno się więc oprószyć w momencie, kiedy będzie znajdowało się ono na ruszcie. 

Jak długo grillować burgery?

Jest to kwestia mocno indywidualna. Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia się preferuje. Szefowie kuchni zalecają jednak, aby smażyć burgery po około 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby było ono przysmażone, a nie brązowe z przypieczenia.